מתאים לי
![מתאים לי ריקי גרוזמן - עיצוב פנים ואדריכלות בתי כנסת](https://rikigruzman.co.il/wp-content/uploads/2019/11/מתאים_לי-1024x540.jpg)
סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמימה
במהלך עבודתי כמתכננת של בתי כנסת, ישיבות ומוסדות, אני נוהגת להקדיש מספר פגישות לשיחה עם נציגי המתפללים, עם רב הקהילה, וכן נציגות של נשות המתפללים.השיחה הזו הינה בעלת חשיבות מכרעת להבנת אופי הקהילה, אופן ההתנהלות בתוך המבנה ומחוצה לו, והתאמת התכנון לצרכי הקהילה.
התאמה תכנונית מתבטאת בשני מישורים: במישור הפונקציונאלי – השימושי, ובמישור האסתטי – התחושתי.
במישור הפונקציונלי, אבחן, למשל, את גיל המתפללים. האם רובם קשישים? האם הם צעירים? כמה נפשות בממוצע מונה כל בית אב? האם זו קהילה חסידית שבראשה עומד אדמו"ר? האם הפעילות החסידית (עריכת "טישים" וכד') מתקיימת בתוך כתלי בית הכנסת?
במישור האסתטי אתייחס לאוירה המתאימה לקהילה. האם בית הכנסת אמור לשדר יוקרה או צניעות? האם אנו רוצים שתהיה בו אוירה ביתית וחמה, או שהמקום יהיה מלא הוד? האם יש לקהילה שרשים שנטועים בארץ מוצא כלשהי? האם אנו רוצים לשמר את מורשת העבר?
רשימת השאלות הולכת ומתארכת, ולאט לאט מתבהרת התמונה הכללית, ויחד איתה מתחדדת התחושה כאילו אני מכירה את הקהילה זמן רב מאד.
בית כנסת בהתאמה אישית
כך, לדוגמא, קהילה צעירה, המורכבת ממשפחות עם ילדים ובני נוער רבים, מציגה בפנינו דילמה החוזרת על עצמה מדי שבת: בין קבלת שבת לערבית מתקיים שיעור. הילדים שלא מגלים ענין, משתעממים במקרה הטוב, או יוצאים להשתולל בחוץ במקרה הפחות טוב. הצענו לקהילה להקדיש בתוך בית הכנסת, אולם נוסף עבור פעילות נפרדת לילדים. האולם ממוקם במרחק מבית המדרש, למנוע כל הפרעה, ומסתבר שהוא משמש למטרות שונות גם לאורך כל ימות השבוע.
דוגמא נוספת המאפיינת קהילה צעירה, היא הצורך לספק פיתרון נאות עבור נשים המגיעות להתפלל בימים הנוראים, עם עגלות, תינוקות, ופעוטות. לשם כך, הצלחנו לייחד חדר משחקים צמוד לבית המדרש, אך נפרד ומנותק ממנו, שבו יוכלו לשהות הילדים ואמהותיהם בלי לגרום הפרעה לשאר המתפללים, ובכל אופן להרגיש שהן שותפות לאוירת התפילה.
מנער ועד זקן
לעומת זאת, בקהילה מתבגרת, נייחס חשיבות רבה לנושא הנגישות, למשל.
בשנים האחרונות, עם התגברות המודעות לצרכיהם של אנשים בעלי מוגבלויות, גברה גם ההקפדה מצד הרשויות לנושא זה. בכל אופן, בקהילה מבוגרת ניתן את דעתנו להתחשבות יתר באנשים המתקשים בתנועה. לא תמיד ניתן להנגיש את בית הכנסת באופן מלא, במיוחד אם המבנה כבר קיים. אבל דוקא בדברים קטנים ולא מהפכניים, אפשר להוכיח התחשבות ורגישות, שכל כך חשובות לציבור זה.
עבור אנשים המתנהלים בכסא גלגלים, עלינו לתכנן מעברים רחבים וכן דלתות רחבות. חובה לייחד תא שירותים לנכים, שבו יהיו אביזרי עזר כגון: מוטות אחיזה, וכמובן מרחב גדול כדי לאפשר כניסה ויציאה עם כסא גלגלים.בבית המדרש עצמו, נייחד מקומות ישיבה "ריקים" שאליהם אפשר להגיע בכסא גלגלים.
נושא כאוב במיוחד הוא המדרגות, אשר גם אנשים שאינם מוגדרים כנכים, מתקשים לפעמים בעליה בהן. דוקא הפתרון האולטימטיבי הנהוג כמעט בכל מבנה ציבור, אינו מתאים לבתי כנסת. הכונה היא כמובן למעלית, שלא נותנת מענה לשבתות. אם כך, הרי שהגישה אל בית הכנסת צריכה להיות ללא מדרגות, או שבנוסף להן תותקן רמפה לטובת הנכים. אך גם בתוך בית המדרש יש בדרך כלל מדרגות לבימה המשמשת לקריאה בתורה, וכן לרחבת הכהנים וארון הקודש.המצב האופטימלי הוא כמובן יצירת רמפה לעליה, אך לא תמיד קיימים התנאים המאפשרים זאת. במקרה כזה נציע להתקין מעקות או מאחזי יד בעליה לבימה ולארון הקודש.
ברבים מבתי הכנסת, נמצאת עזרת הנשים בקומה העליונה, ולא ניתן להגיע אליה ללא מדרגות. במקרים כאלו, אנו מתכננים עזרת נשים משנית בקומת בית המדרש, המופרדת כמובן במחיצה מתאימה, ומשרתת לא רק את הנשים המוגבלות, אלא גם את נכבדות הקהילה.
איזו אוירה אתם בוחרים?
אורח שנקלע מבחוץ יכול לחוש מיד בכניסה באוירה של בית הכנסת אליו נכנס. ישנם מספר אלמנטים האחראים ליצירתה, ואנו המתכננים עושים בהם שימוש בהתאם למטרה שהצבנו לעצמנו בתחילת העבודה.
מבנה – גובה החלל המרכזי משפיע רבות על תחושת "ההוד". חלל נמוך יוצר מועקה, לעומת חלל גבוה מדי היוצר תחושת איום.
חלל מרובע ייתן תחושה אינטימית, לעומת חלל מלבני שבו חלק מהקהל ירגיש מנותק ממרכז ההתרחשות. חלל בעל זויות רבות יוצר תחושת אי נוחות.
חמרים – ישנם חמרים "קרים" כמו מתכת או זכוכית, וחמרים "חמים" כמו עץ או בד. אבן היא חומר שבמהותו הוא קר, אבל ניתן להפיק ממנו תחושה חמימה באמצעות בחירה בגוון ובעיבוד נכונים.
צבע – גם הצבעים מתחלקים ל"חמים ו"קרים". מלבד זאת, באמצעות שילוב בין גונים כהים לבהירים ניתן ליצור אשליית גובה וכן אשליית גודל לחללים קטנים או נמוכים מדי.
תאורה – לתאורה הטבעית והמלאכותית יש השפעה מכרעת על האוירה. אנו נייחד בע"ה מאמר מיוחד לנושא זה באחד הגליונות הבאים.
באמצעות השילוב הנכון בין כל הפרמטרים האלו, אנחנו יכולים ליצור את האוירה המתאימה לקהילה והשואבת אליה את כל החפצים בקרבת בית ה'.
וכשנעבור ליד בית כנסת, נטה אוזן ונשמע את בת הקול הקוראת לנו: "בואו שעריו בתודה חצרותיו בתהילה"